Bankgirot lanserar realtidsbetalningar

För första gången sedan 1959 sjösätter Bankgirot nu ett nytt betalsystem i form av Betalningar i realtid. Utmärkande för realtidssystemet är förmågan att hantera sekundsnabba betalningar tillsammans med en ständig tillgänglighet dygnet runt. I förra veckan lanserade sex svenska banker Swish och en förutsättning för Swish är vårt nya betalsystem Betalningar i realtid.

Att arbeta med innovativa och framtidsorienterade lösningar är en självklarhet för oss som betalningsspecialist. Utvecklingen av realtidssystemet är ett bevis på detta och ett viktigt led i vårt arbete med att erbjuda nya kunderbjudanden och effektivisera befintliga betalningslösningar.En viktig nyttofunktion med att kunna hantera betalningar i realtid är att riskerna minimeras för parterna i en transaktion, då ingen part behöver ligga ute med pengar – transaktionen sker här och nu, säger Birgitta Simonsson, VD vid Bankgirot.

Betalningar i realtid är ett öppet och oberoende betalsystem, flexibelt vad gäller transaktionsvolymer och beloppsgränser. En plattform som medger mängder av olika betalflöden och därmed en utveckling av nya betalningsprodukter i olika valutor.

Den första tjänst som kopplas till Betalningar i realtid är Swish som möjliggör sekundsnabba betalningar från ett bankkonto till ett annat för privatpersoner med hjälp av mobilen. Bankerna som äger och har lanserat tjänsten Swish är Danske Bank, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, Swedbank och SEB.

I Swish är Bankgirot leverantör och förvaltare av det bakomliggande systemet. Vi säkerställer flödet och ser till att betalningen går igenom säkert och på utlovad tid, säger Birgitta Simonsson.

Betalningar i realtid ägs och förvaltas av Bankgirot, och samtliga banker och betalningsinstitut som uppfyller deltagarkraven kan delta. Hittills har sex banker anslutits till betalsystemet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *