Google lanserar Penguin och förändrar sina algoritmer

För ett par dagar sedan så rullade Google ut en ny stor uppdatering av de algoritmer som bestämmer hemsidors placering i sökmotorn. Uppdateringen har fått namnet Penguin. Målet är att de sidor som inte följer Googles egna riktlinjer om kvalitativt innehåll ska hamna längre ner i sökresultaten.

Meningen är att vanlig hederlig sökmotoroptimering (unik titel, varierat och unikt innehåll, naturliga länkar från relevanta sidor osv), så kallad white hat-SEO, ska premieras medan motsatsen black hat ska straffas. Bland vanliga black hat-metoder finns överdriven användning av nyckelord och olika typer av länknätverk.

Google säger själva att de vill motverka ”webbspam” genom att gynna de som bygger webbplatser i första hand för användarna och inte för algoritmerna i sökmotorer.

Många webbplatsägare vittnar om att deras sidor hoppat rejält i sökresultaten. En del säger att vissa gamla inarbetade sajter har tappat från topplaceringar till att hamna först på fjärde eller femte sidan medan nya sajter som precis lanserats gått upp i topp trots oarbetat innehåll. Andra vittnar om motsatt effekt. Sannolikt kommer Google att arbeta på att fintrimma de nya förändringarna under den närmaste tiden i de fall de inte ger önskat resultat.

Totalt ska omkring 3% av alla webbsidors placering i sökresultaten ha påverkats utav denna uppdatering vilket kan jämföras med 11% vid den senaste stora förändringen Panda i februari 2011.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *