Halmstad lanserar egen karttjänst

Behöver du få reda på vad din fastighet heter eller var närmsta förskola ligger? Nu lanseras Halmstads kommuns nya karttjänst.

Vi lanserar tjänsten med ett bra grundutbud där bland annat skolor, offentlig konst och bibliotek visas, och vi kommer att utöka med ännu fler inom kort, säger Fredrik Ekström, GIS-ingenjör på byggnadskontoret.I tjänsten som lanseras i dag kan du som användare se flera olika typer av kartor. Fastighetskartan och turistkartan finns på plats och fler kartlager och platser kommer att läggas till successivt. Bland annat är parkeringsplatser, badplatser och lekplatser på väg.

Vi arbetar just nu med verksamheterna i kommunen för att visa upp ännu mer på kartan. På väg in är bland annat flygfoto som kompletterar de kartlager som finns i dag, säger Fredrik Ekström.

Hitta vad du söker på webbplatsen genom kartan
Varje punkt på kartan är klickbar och ger en möjlighet till att hitta mer information om platsen eller verksamheten som bedrivs där. För till exempel ett parkeringshus hittar du bland annat vad det kostar att parkera och öppettider. För flera av kommunens verksamheter, exempelvis bibliotek och förskolor, hittar du också en länk till sidan på kommunens webbplats.

Skriv ut, mät avstånd och direktlänka till kartan
Via kartan kan du också mäta avstånd mellan två punkter eller arealen på en yta. Du kan skriva ut den del av kartan som du önskar eller kopiera en länk till kartan om du vill tipsa en vän via mejl.

– Utskriftsfunktionen och avståndsmätningen är två av de funktioner som vi tror är efterfrågade. Även om man behöver göra en officiell mätning vid ansökan om exempelvis bygglov kan man få ett bra hum om geografin i Halmstad, säger Fredrik Ekström.Lanseras som utvecklingsversion
Karttjänsten lanseras som en utvecklingsversion, även kallad beta-version. Det innebär att det kan förekomma mindre driftstörningar och att där kan finnas vissa felaktigheter i tjänsten .

– Att vi släpper ut tjänsten redan nu gör att vi får hjälp från besökarna att testa vad tjänsten går för, tillägger Fredrik Ekström. Kartan en del av satsningar på e-tjänster Flera utav de kommande e-tjänsterna från Halmstads kommun ,kommer också att kopplas till karttjänsten. Ett exempel är tjänster för felanmälan där geografisk plats ofta är mycket viktig information.

Bidra till utvecklingen
Har du idéer på hur du vill att kartan ska se ut och vad den ska innehålla så får du gärna tipsa om detta på Halmstads kommuns Facebook eller Twitter-konto eller mejla till karta@halmstad.se. Du hittar också en direktlänk för synpunkter direkt i karttjänsten.

Halmstad är en populär turistort såväl som hemstad. Här bor 92 000 invånare som ständigt blir fler i
en av landets mest expansiva regioner. Tillsammans med kommunens cirka 7800 medarbetare utvecklar vi Halmstad som hemstad, kunskapsstad och upplevelsestad. Vi hjälper helt enkelt till att göra Halmstad ännu trevligare att bo, utvecklas och vistas i.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *