Hårddiskar och USB-minnen kan bli dyrare

Hårddiskar och USB-minnen kan bli betydligt dyrare inom en snar framtid. Detta efter att rättighetsorganisationen Copyswede inte lyckats komma överens med elektronikbranschen om hur höga de nya avgifterna på externa hårddiskar och USB-minnen ska vara. Det hela handlar om privatkopieringsersättningen som dessa lagringsmedier tidigare varit befriade från men som sedan tidigare gäller för CD, DVD, MP3-spelare samt DVD-spelare med inbyggd hårddisk. Branschen själva hävdar att de nya avgifterna, som ska gälla från 1 april i år, strider mot lagen eftersom avgiften endast får tas ut från produkter som är särskilt ägnade åt att kopiera.

När avgifterna börjar gälla blir en extern hårddisk på 250 GB 160 kronor dyrare.

Läs mer: SvD

En reaktion på ”Hårddiskar och USB-minnen kan bli dyrare”

  1. Ja, där har ju branschen och upphovsmännen olika åsikt. Efter domen i EU-domstolen i oktober 2010 är det svårt att se hur branschen skulle nå framgång med sin linje.

    Det hjälper inte heller att försöka göra detta till en konsumentfråga, för det är det inte.

    Privatkopieringsavgiften tas ut av företag som tjänar pengar på att sälja produkter som skadar kulturskaparnas inkomster. Avgiften tas inte ut av konsumenterna. Om man har synpunkter på att SIBA, OnOff, Egiganten och andra kedjor lägger ett påslag på de varor de säljer till kund – ta upp det med dem. Fråga samtidigt varför man måste vara med och betala SIBA:s personalfester, OnOffs miljöavgifter och Elgigantens tv-reklam.

    Det måste väl ändå vara vettigare att bidra till upphovsmännens nyskapande, så att vi får mer musik, film och tv, än att bidra till personalfester och reklam? Men det senare klagar ingen på…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *