Spotify tilldelas innovationspris

Spotify utses till bästa exemplet på svensk innovation och tilldelas Svenska Innovationspriset 2010. Priset är instiftat av Veckans Affärer, ÅF, Almega och Vinnova och delas ut för fjärde året i rad. SolarCool som utvecklar soldrivna kylskåp och är en del av KTH/PIEps satsning Innovation against poverty vinner det nyinstiftade priset Innovationspriset Student.

Vinnare av Svenska Innovationspriset 2010: Spotify

Kriterier: Priset tilldelas en innovativ person eller grupp som skapat, utvecklat eller stått bakom, en svensk innovation som nått kommersiellt genomslag.

Juryns motivering: På bara fyra år har de gått från att vara en innovativ uppstickare till att ses som frälsaren för en hel bransch i djup kris med en havererad affärsmodell. Genom sin digitala tjänst har de i piraternas tidevarv visat respekt för upphovsrätten och gjort musik extremt lättillgänglig och samtidigt värd att betala för. Därför tilldelas Spotify 2010 års Svenska innovationspris.

Vinnare Innovationspriset Student 2010: SolarCool

Kriterier: Tilldelas en person eller grupp, på ett universitet eller högskola, som skapat en innovativ produkt eller verksamhet.

Motivering: Med en global ambition och med glödande samhällsengagemang försöker de lösa ett livsavgörande problem i många utvecklingsländer. Med solen som energikälla och med nanotekniken som redskap har de tagit fram ett billigt kylskåp som drivs utan elektricitet. Därför tilldelas Solarcool 2010 års Innovationspris student.

Juryn består av Lena Treschow-Torell, IVA och juryns ordförande, Anna Körnung, chefredaktör Veckans Affärer, Jonas Wiström, vd ÅF, Ulf Lindberg, näringspolitisk chef Almega, Charlotte Brogren, generaldirektör Vinnova, Anders Flodström, KTH och Anders Snell, ordförande Åforsk.

Finalister Svenska Innovationspriset:
Innovativ Vision AB – WoodEye, Mando Group, Spotify och Qliktech

Finalister Innovationspriset Student:
SolarCool KTH, Tomologic KTH och Ung Omsorg Handelshögskolan.

Tidigare vinnare
Tom Johnstone, VD, SKF (2009)
Melker Andersson Group (2008)
Raysearch Technologies (2007)

En reaktion på ”Spotify tilldelas innovationspris”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *