Svensk lekstuga – personliga reflektioner om webbhotellen

Denna artikel är tänkt som en väckarklocka för den svenska webbhotellbranschen. Det man kan konstatera är att det är en bransch utsatt för hård konkurrens med relativt låga vinstmarginaler. Det har också blivit alltmer tydligt att det är en bransch präglad av oseriösa affärsmetoder samt barnsliga strider mellan naiva, unga och rebelliska män – barn av internetgenerationen. Jag tänker nu gå igenom några av de mer namnkunniga webbhotellen och ge en liten kortfattat och översiktlig bild av branschläget.

Loopia är ett av Sveriges mest anrika webbhotell och har bedrivit verksamheten sedan 1999. De har länge varit störst i landet även om de tappat mark de senaste åren. De är fortfarande störst vad gäller domännamn och administrerar idag flera hundra tusen domäner åt sina kunder. Loopia har tappat kunder under de senaste åren främst på grund av Bineros framfart men även på grund av upprepade avbrott i sina tjänster som inte åtgärdats. Det som får Loopia att sticka ut från många av sina konkurrenter är att de har en välvårdad och professionell framtoning utåt sett och försöker hålla sig utanför dessa barnsliga strider. De har dessutom en ny, mycket väl fungerande kontrollpanel som gör vardagen behagligare för kunderna. Det tråkiga är att de har väldigt svårt att ta till sig råd och önskemål från sina kunder. Loopias problem är troligen till stor del relaterade till att de numera ägs av en norsk koncern som inte ger dem utrymme för utveckling, något som får förödande konsekvenser i en bransch som denna.

Loopias primära konkurrent heter Binero och är den starka uppstickaren som tagit över ledningen efter att ha blivit utnämnd till Sveriges bästa webbhotell två år i rad i Internet Worlds (visserligen relativt oseriösa men ändock) webbhotelltest. Bineros stora problem har till synes varit en extrem växtvärk. Deras onödigt sega kontrollpanel har lidit av allvarliga buggar. Märkligt nog har man valt att strunta i att rätta till flera av dessa till förmån för utvecklingen av en helt ny webbplattform. Man har lovat de äldre kunderna att de ska flyttas över till denna så snart som möjligt men många har snart väntat i ETT ÅR utan att något har hänt. Samtidigt så har flera viktiga funktioner inte funnits på plats när man lanserat den nya plattformen. Det är extremt illa skött. Nyligen drabbades man även av en smärre katastrof då i princip hela webbhotellets tjänster låg nere under en hel förmiddag på grund av en fallerande länk i deras egna system som uppenbarligen inte var särskilt klyftigt konstruerat. Man har valt att inte närmare gå in på vad som orsakade detta.

Webbhotellet One.com är visserligen danskt men de har en hel del svenska kunder och har blivit utsedda till bästa budgetval. Med priset följer givetvis även en hel del brister. Tidigare har man erbjudit Windows-konton med Chili!Soft ASP vilket var tämligen omodernt och uselt. Man har även satt sig på tvären när kunder ska flytta sina domäner från företaget. På senare tid har man emellertid tagit sig i kragen, skrotat Windows-konton och på det stora hela städat upp i verksamheten. I september i år kom däremot ett nytt bottennapp då .SE stängde av One.com som registrar för .se-domäner på grund av avtalsbrott.

Även om One.com skött sig mycket illa vad gäller åtagandet gentemot .SE så är kollegorna i likaledes Danmarks-baserade Surftown ännu värre. Omedelbart efter .SE tog detta beslut så erbjöd man nya kunder att registrera en gratis .se-domän vid användande av rabattkoden ’ONE’. Detta är bland det lägsta jag sett i branschen och sådant beteende kan inte accepteras eller försvaras på något vis. Surftown har i övrigt skött sina åtaganden gentemot kunder på ett bra sätt överlag men det är mycket märkligt att köra safe_mode off år 2010. Det ställer till mycket bekymmer för kunder som kör färdiga system som grund.

City Network har funnits med i bilden ett bra tag nu men det är först på senare tid som de etablerat sig som ett av landets mer namnkunniga webbhotell, inte minst vad gäller molntjänster. De gjorde dock en rejäl tabbe i oktober när de mer eller mindre gav bort .se-domäner för 99 öre styck i en kampanj som syftade till att nå 1 miljon registrerade .se-domäner hos .SE. Enligt hemsidan skulle man köra denna kampanj i exakt en veckas tid men kampanjen avbröts utan förvarning efter halva tiden vilket retade upp många kunder. City Network hade glömt nämna att kampanjen skulle avslutas vid 1 miljon domäner i sitt blogginlägg på hemsidan. I rädsla att förlora alltför mycket pengar så valde man att avbryta kampanjen och ersätta den med ett nytt subventionerat pris på 19 kr styck. Det var självklart ett ansvarsfullt och korrekt företagsbeslut men ändock ett stort misstag från första början. Märkliga buggar i en ganska dålig kontrollpanel är också ett av deras problem men en ny förbättrad sådan är på gång.

Det finns härutöver ett fåtal andra större företag som knappast skött sig bättre såväl som några små aktörer på marknaden som ägnar sig en hel del åt att spy galla på sina konkurrenter för att därigenom attrahera kunder. Dessutom har flera företag i branschen gått i konkurs under de senaste åren då de blankt struntat i att hjälpa sina kunder vidare.

Kort sagt kan man väl säga att det fortfarande är alltför mycket lekstuga över den svenska webbhotellbranschen. Kanske beror det just på att det är en ganska liten marknad. Förhoppningsvis höjs kvaliteten framöver och det kommer in fler noggranna och seriösa personer i verksamheterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *