SVT öppnar upp sitt arkiv

Dramaklassiker som Rederiet, Bombi Bitt och jag och Hemsöborna, barnfavoriter som Den vita stenen och Katitzi, TV-pucksfinal med Mats Sundin 1986 – allt det och mycket mer finns i SVT:s nya Öppet arkiv som lanseras i dag.

Äntligen kan vi öppna dörren till svenska folkets gemensamma minne och kulturskatt. Vårt mål är att så småningom kunna erbjuda mer än 10.000 timmar. Tack alla levande och döda upphovsmän för denna guldgruva, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Klockan 12 i dag är det officiell invigning på SVT. Då klipper Eva Hamilton band inför inbjudna gäster, flera av dem profiler som finns med i program i Öppet arkiv. Men redan nu är arkivet öppet, på den här adressen: www.oppetarkiv.se.

Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan: Varför öppnar ni inte SVT:s arkiv? Och hur jag har försökt förklara upphovsmännens rätt till ersättning, det omständliga arbetet med att märka upp gamla program så att de blir sökbara, behovet av att digitalisera och sortera upp de hundratusentals timmarna program. Men nu är vi äntligen där, säger Eva Hamilton

I nya Öppet arkiv finns ett brett utbud av program ur den svenska tv-historien: dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer, program inom fakta, kultur och sport. Allt är en del av vårt gemensamma kulturarv som SVT nu äntligen kan erbjuda publiken.

Öppet arkiv har gjorts möjligt tack vare en lagändring, och nya avtal med svenska rättighetsorganisationer. Avtalen omfattar de flesta egenproducerade SVT-program som sänts före den 30 juni 2005. När SVT nu öppnar dörrarna till arkivet presenteras dag ett nära 200 olika programtitlar, i över 800 episoder. Arkivet kommer nu att fyllas på successivt med cirka 50 titlar varje månad. Så småningom kommer SVT att kunna erbjuda mer än 10.000 timmar.

Tv-teater som I väntan på Godot, Maria Gripes Den vita stenen, Televinken och Hemsöborna är några klassiker som finns i arkivet. Det känns som om vi får vara med om något…ja…historiskt, säger Eva Hamilton.

Nytt är att Öppet arkiv numera innehåller hela program och även hela säsonger av vissa produktioner och inte endast klipp som tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *