Hälsokontroll av datorn

Vi kan vara säkra på att vår dator förr eller senare kommer att sluta att fungera. När en dator dör är det ofta lagrad information som är den största förlusten så se till att ta backup på de bilder och andra filer som är viktiga att ha kvar.
Oavsett om man har en ny eller gammal dator, men kanske speciellt om man märker att datorn börjar bete sig konstigt eller ofta hänger sig så kan det vara bra att göra en hälsokontroll av datorn och åtgärda den eller byta ut den innan den dör helt.

Kontrollera processorn

Datorns viktigaste komponent är processorn (CPU:n). Man kan testa processorns funktionalitet med t.ex. verktyget hot CPU Tester Pro 4. Tester kan ta flera timmar så planera in tidpunkten så att du inte behöver använda datorn de närmaste timmarna.
Om man har en Intel-processor som är den vanligaste processortypen kan man även använda Intels eget verktyg Intel Processor Diagnostic tool.

Kontrollera hårddisken

På hårddisken lagras all information och det är därför extra känsligt om den går sönder. Om någon annan del av datorn går sönder kan man ibland rädda data genom att flytta hårddisken till en annan enhet. Även om hårddisken har gått sönder finns det ibland sätt att rädda informationen på den men det är ofta dyrt och omständigt.
Hårddisken kan antingen vara en traditionell mekanisk hårddisk och dessa mekaniska delar är naturligtvis känsliga för slitage. Hårddisken har dock ett inbyggt system som söker efter fel, kallat S.M.A.R.T. som kan läsas av med programmet HDDScan.

Man kan annars ha en hårddisk av typen SSD. Dessa innehåller inga mekaniska delar och är därmed mindre känsliga för skador, så livslängden beror framförallt på hur mycket den används och om den kan hållas sval av datorns kylfläktar. Cellerna på en SSD kan nämligen bara användas ett visst antal gånger. Med programmet SSDlife kan man se hälsotillståndet för en SSD.

Kontrollera RAM-minnet

Det är inte lika vanligt att man får problem med RAM-minnet men det kan naturligtvis hända. Symptom på detta kan vara att datorn vägrar att starta eller att det dyker upp kryptiska felmeddelanden in Windows. Med programmet MemTest86+ kan man göra en grundlig kontroll av datorns ram-minne och se om någon av minneskapslarna innehåller fel.
För att göra testet, anslut ett tomt usb-minne på minst en gigabyte till datorn. Starta MemTest86+ USB installer Setup och klicka på ”I agree”. Välj usb-minnet i menyn och markera ”We will format”… och klicka på create. OBS. Allt som ev. finns på usb-minnet kommer att raderas.
Klicka på ”next” följt av ”finish” på nästa skärm.

Nu är du redo att starta datorn från usb-minnet. Om datorn inte startar från usb-minnet, tryck på F10 eller F12 precis när datorn startar för att välja ditt usb-minne. MemTest86+ startar testet automatiskt. Om texten ”Pass complete” visas betyder det att testet är genomfört utan att några fel på ram-minnet hittats. Ta ut USB-minnet och tryck på ”esc” för att starta om datorn.


En reaktion på ”Hälsokontroll av datorn”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *