Obemannade livsmedelsbutiker

Obemannade butiker kanske låter som en framtidsutopi, men det finns redan.
I Skånska byn Viken med ca 4000 invånare ligger den obemannade näraffär Viken som startades av Robert Ilijason 2016.

Där får kunderna scanna av streckkoden på de varor de vill ha med sin smartphone och i slutet av månaden får de en faktura på alla sina köp.

Det ger möjligheter att skaffa basvaror när det saknas något hemma och det är stängt i de traditionella butikerna eftersom butiken är tillgänglig dygnet runt.  I Viken finns ändå två traditionella livsmedelsbutiker som stänger klockan 20 och eftersom personalkostnaderna är minimala skulle konceptet kunna fungera ännu bättre på mindre orter där det inte finns någon livsmedelsbutik i dagsläget.

För att kunna handla i den obemannade livsmedelsbutiken i skånska Viken måste man först ladda ner en app till sin android eller iPhone smartphone.
I appen görs en anmälan med bank-id. En kreditupplysning görs och allt är klart på ca en halv minut.

Genom att svepa över appen öppnas dörren till butiken och inne i butiken scannar man av varorna med telefonen.
När alla inköp är klara klickar man på en knapp för att genomföra ett köp. 30 dagar senare får kunden hem en faktura.

I butiken finns basvaror, men inte tobak, alkohol eller läkemedel. Sju övervakningskameror aktiveras när någon kliver in i butiken och gör dessutom en grovinventering av hyllorna hela tiden.

I appen finns en möjlighet att skicka en varning om någon obehörig tagit sig in eller om kunden av någon annan anledning vill slå larm.

I nuläget kan endast personer som bor i Viken bli medlemmar. Det kommer att ändras i framtiden och vid eventuella etableringar på andra orter kommer butikerna vara öppna för alla.

På senare år har obemannade kassor vunnit mark även i etablerade butiker, men här går man steget längre.
Även andra mer avancerade tekniker prövas på olika håll t.ex. med kameror som helt kan känna av vad en kund lägger i sin vagn så att man inte ens behöver scanna de varor man tar, eller sensorer vid utgången som kan läsa av vilka varor kunden lämnar butiken med.
Oavsett vilken teknik som blir ledande så kommer antagligen antalet bemannade kassor minska framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *