.SE släpper spärrade domäner?

Efter att brittiska Nominet (som har hand om den brittiska toppdomänen .uk) nyligen auktionerade ut 2831 tidigare spärrade korta domännamn under .uk till en sammanlagd summa av omkring 32 miljoner kronor så öppnar nu .SE upp för en liknande utveckling för .se-domäner.

Bakgrunden till detta är ett domstolsbeslut från Tyskland från oktober 2009 där DENIC förlorade en utdragen tvist kring domännamnet vw.de mot biltillverkaren Volkswagen. Det stod då klart att det inte fanns någon rättslig grund att spärra domännamn i Tyskland och kort därefter släppte DENIC samtliga tidigare spärrade domännamn.

Bland de domäner som är spärrade eller reserverade för behöriga under .se idag finns bland annat personnummer, landskoder såsom tv.se, fi.se och it.se samt andra staters namn på svenska såsom chile.se, danmark.se och kina.se. Samtliga spärrade och reserverade domäner finns listade här.

Exakt hur spärrade domännamn kommer att släppas är ännu inte spikat men troligtvis blir det ett liknande sunrise-förfarande som Nominet genomförde och möjligtvis även en auktion.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *